Hoe logisch is de logica? Wat is het onderscheid tussen schijn en werkelijkheid? De Franse stripmaker Marc-Antoine Mathieu (1959) gebruikt zijn werk graag als een filosofische proefopstelling waarin hij zijn vragen en gedachten, associaties en personages de vrije loop kan laten.
Typisch voorbeeld: zijn schepping Maurits Cornelis van Esk, ambtenaar op het ministerie van Humor, hoofdpersoon van Het proces. Van Esk is druk, druk, druk, voor fundamentele vragen gunt hij zichzelf geen tijd. Tot de dag waarop hij wordt geconfronteerd met een persoon die verontrustend, zelfs angstaanjagend veel op hemzelf lijkt. Is hij sterk genoeg om de waarheid onder ogen te zien?
[ Klik op een van bovenstaande afbeeldingen om de eerste hoofdstukken te lezen (PDF). Of klik op deze tekst. Het downloaden kan (heel) even duren. ]
Het proces draait om een nijpende situatie, die Marc-Antoine Mathieu speels, uitnodigend en onvergetelijk verbindt met grote existentiële thema’s. Hij werkt het verhaal van zijn ambtenaar uit op een even geraffineerde als pakkende manier, die herinnert aan de visuele paradoxen van niemand minder dan de wereldberoemde Nederlandse graficus M.C. Escher. Of anders wel aan de thematische ambitie van eigenzinnige denkers als Jorge Luis Borges, Georges Perec of Franz Kafka. Het tekent de oorspronkelijkheid van zijn werk. Deze combinatie van oorspronkelijkheid (zien is geloven), leesbaarheid en literaire ambitie maakt Marc-Antoine Mathieu tot een unieke auteur, die als geen ander opereert op het snijvlak van literatuur en filosofie, beeldende kunst en stripverhaal.
Divers, rijk en filosofisch
Marc-Antoine Mathieu wordt op 3 juni 1959 geboren in de Franse stad Antony. Hij studeert aan de kunstacademie van Angers en maakt naam als stripmaker, scenograaf en beeldend kunstenaar. Zijn inspiratiebronnen zijn al even divers als zijn werk. Hij laat zich net zo makkelijk beïnvloeden door filosofen (Spinoza, Bergson) en sociale verschijnselen (verstedelijking, beeldcultuur, digitalisering) als door literatoren en grafici (Kafka, Escher, Borges, Masse, Hergé, Perec). De afgelopen dertig jaar heeft Mathieu een rijk en sterk filosofisch getint oeuvre in het leven geroepen, dat inmiddels een twintigtal titels omvat.
Zien is geloven?
Het proces is het derde deel in Mathieus stripreeks over M.C. van Esk. Hoewel het boek zich uitstekend los laat lezen, krijgt het existentiële drama van Van Esk extra lading voor wie bekend is met de eerdere twee delen, De oorsprong en Wachten op k…. Eveneens warm aanbevolen is Mathieus duizelingwekkende visie op het Louvre, De krochten van het Vourlé. Of anders wel het bedrieglijk eenvoudig weglezende De tekening, dat begin juni 2022 eveneens in Nederlandse vertaling verschijnt, waarin Mathieu op indringende wijze vraagtekens plaatst bij dood en afscheid, kunst en troost, vriendschap en waarachtigheid.
Mocht je Het proces of andere titels van Marc-Antoine Mathieu willen bestellen, dan kan dat bij je lokale boekhandel of bij een van deze uitstekende onafhankelijke internetboekhandels:
Marc-Antoine Mathieu is van 3 t/m 5 juni te gast tijdens Stripdagen Haarlem. Mathieu signeert zaterdag 4 juni bij de stand van Uitgeverij Sherpa in De Philharmonie. Tevens is dan een expositie van zijn werk te bezichtigen in ABC Architectuurcentrum Haarlem (t/m 19 juni). Met dank aan Stripdagen Haarlem en de Afdeling culturele samenwerking van de Ambassade van Frankrijk in Nederland.