Veel strips spelen zich af op exotische locaties: andere continenten, vreemde planeten. Zo niet het werk van Gummbah. Hij zoomt juist in op het alledaagse, het banale: wat iedereen kent, maar niemand wil zien.
Voor Gummbah is de dagelijkse realiteit al exotisch genoeg. Zoals de lezers van onder meer de Volkskrant, Nieuwe Revu en Humo weten, zet de Tilburgse absurdist verlekkerd zijn tanden in alles wat normaal lijkt. Een missie waarbij hij hoogst democratisch te werk gaat. Gummbah lacht niet alleen om tuinkabouters en mannen op tuinstoelen met blote buiken en bakken bier. Nee, hij maakt zich minstens zo vrolijk over een stelletje museumbezoekers dat interessant staat te doen… voor een immens schilderij van een opgeblazen anus. Voor Gummbah is het allemaal hetzelfde. Het leven is voor iedereen een enkele reis naar het einde. Een sleurhut die onherroepelijk verdwijnt aan de horizon.
Valt er dan niets te lachen? Juist wel, vindt Gummbah. Want de humor ligt naar zijn zeggen op straat, en wel ‘overal waar het treurige fenomeen mens zich ophoudt’. Daarmee ligt er, dat zal duidelijk zijn, een wereld aan mogelijkheden open. Liefst zo plastisch mogelijk, want waar de treurige fenomenen hun rimpels, schaamhaar en puisten graag verdoezelen, vergroot Gummbah de naakte werkelijkheid dankbaar uit.
De tentoonstelling Ongeldige sex laat zien wat Gummbah de laatste vijftien jaar zoal op straat heeft aangetroffen. Dat is dus meer dan geniaal absurdisme uit cartoonbundels als Neksnor en Een kalfslederen onderbroek om U tegen te zeggen. Ook meer dan vrij werk voor het blad De bedenkelijke kijkende grondeekhoorn en de Bond tegen humor. Ja, zelfs meer dan een impressie van de succesvolle tv- en theatervoorstelling Poelmo, slaaf van het Zuiden. Want samen met zijn verloofde Chantal Rens heeft Gummbah zich ook op de wereld van het autonome textiel gestort. Zelfgebreide truien met opschriften als ‘Bidden maakt dik’ en ‘Nobody forever’ vormen het medium waarmee het duo een poging doet het gebreide kledingstuk aan de eigen haren uit het moeras van de zelfhaat trekken. Een nieuwe modetrend is geboren?!
Voor de wetenschappelijke inkadering zorgt cultuursocioloog Willem de Koster op zondagmiddag 8 juni, om drie uur. De titel van zijn lezing: Weerzinwekkende smeerlapperij. Waarna Ongeldige sex op 21 juni wordt opgevolgd door de expositie Anton Pieck. Romanticus voor iedereen. Gummbah had het zelf niet beter kunnen verzinnen: ‘Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin, godverdomme!’
Ongeldige sex
15/3 t/m 8/6
De Hallen, Grote Markt 16
Teksten voor festivalbrochure Stripdagen Haarlem 2008