Na zijn dood maakt filosoof Gilles Deleuze de oversteek naar gene zijde. En dat niet één keer, maar zo vaak dat hij op drift raakt in de tijd: de beelden van zijn tocht zijn telkens hetzelfde, de teksten laten een duidelijke ontwikkeling zien. Een meesterlijk getekend filosofisch essay.
(Vertaling van Salut, Deleuze! voor Stichting Zet.El, 2000)
Citaten uit de pers
‘De discussie [tussen Deleuze en de veerman die hem overzet] wordt steeds diepgravender, met onderwerpen als identiteit, werkelijkheid, herhaling en dood. Daarbij wordt de veerman geholpen door het boek Différence et répétition, dat Deleuze hem tijdens de eerste ontmoeting heeft gegeven. Samen met de roerganger dringt ook de lezer dieper door tot het gedachtegoed van de Franse filosoof. Tot ziens, Deleuze! is geen gemakkelijk boek, maar biedt de goede verstaander een verhelderend inzicht in een populaire hedendaagse filosofie. Het donkere, expressionistische tekenwerk van Tom Dieck ondersteunt de uitgedragen boodschap feilloos.’ Jeroen Mirck in Stripschrift
Inspiratie
Tijdens het werk aan Tot ziens, Deleuze! heb ik dankbaar inspiratie geput uit deze nET eCHT media.
Essay over Tot ziens, Deleuze! en het werk van Martin tom Dieck
Leesfragment
Leesfragment Echtmedia.net. Copyright bij de auteur.
De uitgever over Tot ziens, Deleuze! :
Met Tot ziens, Deleuze! vertaalt Stichting Zet.El een bijzondere strip geïnspireerd op het werk van de Franse filosoof Gilles Deleuze (1925-1995). In dit boek laten Martin tom Dieck en Jens Balzer de net gestorven Deleuze vijf keer dezelfde boottocht naar gene zijde maken. De beelden van de tocht zijn die vijf keer vrijwel hetzelfde, de teksten laten een duidelijke ontwikkeling zien. Ondanks de vijfvoudige herhaling van dezelfde beeldenreeks blijft Tot ziens, Deleuze! tijdens het lezen voortdurend boeien. Als bewijs mag gelden dat Tot ziens, Deleuze! werd genomineerd voor de Str!pschapprijs voor het beste vertaalde buitenlandse stripboek van 2000.
Tom Dieck en Balzer hebben hun boek opgehangen aan een van Deleuzes hoofdwerken: Différence et répétition uit 1968. Kennis van Deleuzes werk geeft Tot ziens, Deleuze! een extra lading, maar is niet noodzakelijk. Ook zonder filosofische voorkennis is Tot ziens, Deleuze! uitstekend te lezen als een zelfbewuste, meeslepende beschouwing over leven, werken en sterven.