Een panorama van ‘la Belgique Dessinée’
In reisgidsen over België wordt de verbaasde toerist ermee om de oren geslagen. Met de nationale trots: het stripverhaal. Het is een eer die slechts weinig andere landen is toebedeeld.
Maar hoe verdiend is de toeristische goudmijn! Het gaat hier wel om roem van het niveau Kuifje, Robbedoes en de Smurfen. Ofwel de wortels van de hedendaagse Europese beeldcultuur. Die wortels reiken tot diep in Frankrijk – er zijn Franse tekenaars die uit liefde voor het stripverhaal naar België verhuisden – en Vlaanderen, want ook Vlaamse auteurs hebben met hun Waalse vakbroeders gebroederlijk de tekenpen opgepakt. Brussel vormt het logische middelpunt: de kosmopolitische broedplaats van wat de ‘Franco-Belgische strip’ is gaan heten.
Het mysterie van de Waalse strip legt een verborgen continent bloot: de binnenwereld van Franstalig België, la Belgique Dessinée. Een veelkleurig rijk der verbeelding (zie de middenpagina’s), het thuishonk van Guust, Lucky Luke, Alex, Jeremiah en de Blauwbloezen. Van Macherot en Will, Comès, Cauvin en Lambé. Een oord, kortom, van bekende en minder bekende namen, waar voor iedereen, jong en oud, man en vrouw, Waal en Vlaming, Franco en Belg, tal van grote en kleine schatten verborgen liggen.
Inhoud
- Fa-bu-lous: Kuifje
- Brits Flegma: Edgar P. Jacobs
- Meneer 10 procent: Jean van Hamme
- VROAAAR! : Jean Graton
- Rauw: Hermann
- Atomisch: Robbedoes
- Flair: Franquin
- Maurice: Alias Morris
- Blauw natuurverschijnsel: Smurfen
- La Belgique Dessinée: kaart
- Niet voor de kleintjes: Pilote
- Uitdijend universum: Schuiten & Peeters
- Vlaggenschip: Casterman
- Visionair: Comès
- Fijne kneepjes: Saint-Luc Institut
- Hemelbestormers: Frémok, Cinquième Couche, L’Employé du Moi
- Poëtische ruimte: Dominique Goblet
- Uitvindingen: Hislaire/Yslaire
- Vreemde smetten: Jean-Philippe Stassen
- Monument voor de strip: Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
Deze publicatie werd mogelijk gemaakt door subsidies van AWEX, CGRI en OPT en verscheen in het kader van de Stripdagen Haarlem 2008. Het magnifieke omslagontwerp is van Trik.