‘Vergeleken bij een groot kunstenaar als hij ben ik maar een armzalige tekenaar.’ Het is een onthullende uitspraak van Hergé over André Franquin. De invloed van de man achter ‘Guust’ is moeilijk te overschatten.
Er zijn maar weinig stripmakers die hun creaties zo levendig op papier hebben weten te zetten als Franquin (1924-1997). Het scheppend tekenen gaat de jonge Brusselaar zo makkelijk af, dat in 1946 niemand minder dan Jijé hem vraagt de reeks Robbedoes over te nemen. Franquin grijpt zijn kans en blaast de strip van Rob-Vel en Jijé nieuw leven in. Met zijn tekeningen voor de titelheld van Dupuis’ stripweekblad legt hij de lat voor toekomstige generaties stripmakers flink hoger.
Vol flair breidt hij de wereld van de guitige piccolo uit met bijfiguren als Spip, Zwendel, de graaf van Rommelgem en niet te vergeten de Marsupilami. Franquin tekent de strip ruim twintig jaar lang en brengt klassiekers als Het masker der stilte, Z van Zwendel en QRN op Bretzelburg op zijn naam. Na Robbedoes volgen nog de proto-atoomstijl relatiekomedie Ton en Tinneke, de legendarische antiheld Guust en het duister-humoristische Zwartkijken. Het is allemaal stripgeschiedenis met een grote S, in volle glorie na te lezen op de stripwebstek Stripspeciaalzaak.be, die in 2006 een groots hommage brengt aan een van de onbetwiste grootmeesters van het beeldverhaal.