Met die pijp in z’n mondhoek zag hij eruit als een Britse geleerde, die met ‘S.O.S. Meteoren’ bovendien de huidige klimaatcrisis voorspelde. Edgar Pierre Jacobs was zo goed dat stripmakers hem nog altijd proberen te kopiëren.
Boven alles is E.P. Jacobs (1904-1987) natuurlijk de schepper van Blake en Mortimer. In de avonturen van de Britse kapitein en professor kan hij zijn belangstelling voor geschiedenis en sciencefiction volledig uitleven. Het plezier dat de Brusselaar daaraan beleeft leidt in 1947 tot een breuk met Hergé, voor wie Jacobs dan net een paar jaar lang de decors en inkleuring verzorgt. Al vanaf de eerste nummers van het stripblad Kuifje blijkt Jacobs’ flegmatieke herenduo net zo populair als de naamgever van het blad.
De lezers van 7 tot 77 jaar weten niet wat ze zien bij Jacobs’ verhalen vol bizarre uitvindingen, grootse gebouwen en massascènes. Zulk spektakel is midden 20e eeuw in Technicolor in de bioscoop nog hoogst zeldzaam. Als uitgeverij Lombard in 1950 voorzichtig het eerste Blake en Mortimer-stripalbum uitbrengt, staan de lezers in de rij. De strip (niet alleen Hergés Kuifje) is van tijdschriftfeuilleton boek geworden. Daarmee staat Jacobs aan de wieg van het moderne beeldverhaal. Een status die lezers nog altijd weten te waarderen: Jacobs’ album Het gele teken wordt vaak genoemd als een van de allerbeste strips ooit.
http://www.blakeetmortimer.com