Aloys Oosterwijk, leven en werken tot nu toe
Verreweg de meeste mensen kennen Aloys Oosterwijk van zijn strip ‘Willems wereld’ uit het weekblad Panorama. De expositie ‘Leven en werken tot nu toe’ toont dat de Amsterdammer, die vorig jaar de Stripschapprijs ontving, veel meer doet dan alleen bakken aan de bar.
‘Een vriendin vertelde me dat iemand had geprobeerd haar te versieren in de wachtkamer van de GG & GD-afdeling Geslachtsziekten. Dat leek me een sterk begin.’ Zo verklaart Aloys Oosterwijk het ontstaan van zijn humoristische reeks Willems wereld. Oosterwijk maakt medio jaren ’90 een politiethriller over de verlopen politie-inspecteur Cor Morelli. Zijn hoofdpersoon avonturiert in exotische oorden als Libanon en Monaco, maar diep in zijn hart zit Morelli liever om de hoek aan de toog. Drugsdeals, wapentransacties en andere louche zaakjes, het moet allemaal worden bestreden, maar eigenlijk loopt Morelli pas echt warm voor het betere kroegverhaal – vooral als dat uit de mond van een jonge schone een barkruk verderop komt. Dan is hij als diender van middelbare leeftijd graag een tikkeltje minder ‘sexueel correct’.
Het resultaat is een stapel van inmiddels tien albums van Willems wereld, die prima past bij de zes delen die er van Cor Morelli verschenen. Een selectie van de originelen van deze strips is tijdens Leven en werken tot nu toe te koop. Dat geldt ook voor Oosterwijks andere werk. Zo maakt hij de laatste jaren furore als rechtbanktekenaar. Waar persfotografen worden geweerd, zit Oosterwijk vooraan. Dat resulteerde in een serie rake portretten van de aanwezigen bij de zaak-Holleeder en het proces tegen de Hofstadgroep, eerder gepubliceerd in Panorama en het AD en nu ook te zien en te koop tijdens de expositie.
Met zijn strips en rechtbankwerk bereikt Oosterwijk een groot publiek. Minder bekend is dat hij ook ‘buiten werktijd’ graag tekent. Naast een ‘making of’ van enkele korte Willems wereld-animatiefilms is tevens van dit vrije werk een selectie te zien. Het zijn tekeningen waar Oosterwijks collega en oud-studiogenoot Peter de Wit ‘echt jaloers’ op is, bekende hij tegenover het stripinformatieblad Stripschrift: ‘Sfeervolle tekeningen van zijn gezin, van landschappen en vervallen abdijen. Wat een tekenaar!’
Aloys Oosterwijk, leven en werken tot nu toe
2/6 t/m 28/6
Stadhuis Haarlem, De Refter,Grote Markt 2