Charlie’s Angels meets Star Wars en Lord of the Rings. Zullen de hoogtechnologische ruimtehelden overleven op de barbaarse planeet Ythaq?
(Vertaling van Les Naufragés d’Ythaq voor L, 2005 e.v.)
Citaten uit de pers
‘Fluffy monsters in een verslavende wereld. (…) Dus ja: Ythaq is aan te raden. Een Arleston in goede vorm met een tekenaar die alleen maar beter wordt. Wij zouden het voor minder doen.’ Tom Stessens op Cutting Edge
‘Moeiteloos zet [Adrien Floch] werelden op papier met hun eigen architectuur, technologie, kledij en volkeren (de lispelende teddybeertjes met slagtanden zorgen voor de komische noot). Inkleurder Claude Guth schenkt er een eigen dimensie aan met quasi gepatenteerde Amazonegroene en azuurblauwe tinten. De zwierige tekenstijl oogt spontaan en sexy op de juiste momenten. Het ziet er allemaal lekker uit. (…) We [moeten] toegeven dat er wel degelijk een masterplan achter zat sinds de eerste onthullingen over de planeet Ythaq. Dit slotdeel is een ware climax met spectaculaire gebeurtenissen, werkelijk verrassende twists en er past ook nog een vleugje romantiek bij. Eindigen op een hoogtepunt heet dat dan.’ David Steenhuyse op Stripspeciaalzaak
Inspiratie
Tijdens het werk aan Ythaq heb ik dankbaar inspiratie geput uit deze nET eCHT media.
Leesfragment
Leesfragment Echtmedia.net. Copyright bij de auteur.
Arleston wil dóór
In het atelier van Christophe Arleston staat een magisch kastje. Een kastje met een bijna onafzienbaar aantal laatjes. Op elk laatje een handgeschreven sticker: ‘Lanfeust’, ‘Ythaq’, ‘Léo’, ‘SinBad’. In die laatjes borrelen en pruttelen de vele projecten die de sterscenarist uit Aix-en-Provence op stapel heeft staan.
Er zijn schrijvers die jarenlang ijverig voortwerken aan één boek of stripreeks. Niks voor Christophe Arleston. Daar is de Franse veertiger veel te rusteloos voor. Arleston wil door. In dat opzicht lijkt hij veel op de legendarische Belgische stripscenarist Jean-Michel Charlier, de bedenker van onder andere Blueberry, Buck Danny en Roodbaard. Charlier schreef altijd aan meerdere reeksen tegelijk. Als hij even vast zat met een verhaal over Blueberry, schoof hij dat terzijde en ging hij bijvoorbeeld door waar hij met Roodbaard gebleven was. Stilzitten was voor Charlier geen optie.
Dialoog
Dat hinkstap-procedé is het geheim achter Arlestons magische kastje. Arleston schrijft altijd aan meerdere series tegelijk. Zo houdt hij het tempo erin. En zo weet hij de kolommen van het door hem opgerichte Franstalige striptijdschrift Lanfeust Mag al meer dan tien jaar lang gevuld te houden. Hij voedt de tekenaars van zijn stripseries met kleine porties van vier, vijf uitgeschreven pagina’s per keer. Dan gaat zo’n serie terug het laatje in, om daar pas weer uit te komen als Arleston de getekende platen retour heeft gekregen. Niets stimuleert zijn fantasie méér dan die dialoog met de tekenaar, zegt de schrijver.
Tempo
Zo weet Arleston sinds zijn grote doorbraak met Lanfeust van Troy, tien jaar geleden, een respectabel aantal series draaiend te houden. Lanfeust gaat met Lanfeust van Syxte dit jaar glorieus zijn derde verhalencyclus in, de Trollen van Troy haakten deze zomer aan bij de Olympische Spelen in China, Opaal, Morea, Léo Loden en Ythaq stomen voorbeeldig door met minstens één nieuw deel per jaar. Het betoverende Elixers wordt sinds dit jaar weer met tekenaar Varanda voortgezet. En ook de fantasyreeks Excalibur heeft het tempo weer te pakken, sinds tekenaar Érik Hübsch is hersteld van het ongelukje waarbij hij met zijn tekenhand – jawel – in een keukenmachine belandde.
Snaren
Helemaal alleen hoeft Arleston zijn magische laatjes sinds kort niet meer te vullen. In de frisse geesten van Melanÿn, Claude Ecken en Loïc Nicoloff heeft Arleston dankbare sparring partners ontdekt. Zij helpen hem het gepruttel in de laatjes flink aan de praat te houden en waar nodig nog wat bij te kruiden. Ook over de samenwerking met Audrey Alwett voor het sprookjesachtige SinBad is Arleston zeer te spreken. Geholpen door haar weet de scenarist bij de zoektocht van de zeeman naar zijn ouders de juiste snaar te raken: namelijk de emotionele herinnering aan zijn eigen vader en moeder (omgekomen bij een auto-ongeluk toen hij twee jaar oud was).
Exotisch
Voor de serie Legenden van Troy mag Arleston rekenen op de medewerking van beroemde striptekenaars als Dany, Éric Herenguel en Olivier Vatine. Zij maken korte ‘remixen’ van het universum van Troy, die één of twee albums zullen beslaan. En over remixen gesproken: Ythaq en Lanfeust gaan internationaal over de grenzen. Ythaq verschijnt, omgewerkt tot comics-formaat, bij Marvel Comics in de VS. Lanfeust Qeeste is de zeer vrije manga-remix van Lanfeust door de Franse tekenaar Ludo Lullabi. Zijn Lanfeust swingt van de Japanse bewegingslijntjes en de extra getekende scènes en grappen. Het begint dus steeds exotischer te ruiken, daar bij het magische kastje van Arleston. Mmmmm. Mooie tijden voor hongerige lezers.