De geestelijk vader van Suske & Wiske heet Willy Vandersteen (1913-1990). Hij debuteert in 1941 in het Antwerpse dagblad De Dag. Aanvankelijk is de toon van Suske & Wiske los, Antwerps en joviaal. Maar wanneer de strip vanaf 1948 ook in Hergé’s weekblad Kuifje verschijnt, besteedt Vandersteen meer aandacht aan documentatie en grafische verzorging. Dat levert zogeheten ‘Blauwe reeks’-hoogtepunten op als De bronzen sleutel en De schat van Beersel. In de loop der jaren bedenkt Vandersteen naast zijn hoofdreeks vele andere strips: Prinske, De familie Snoek, Bessy, De Geuzen. Om deze titelproductie op peil te houden, werkt hij met vele assistenten. Na Vandersteens overlijden zetten achtereenvolgens Paul Geerts (1939) en Marc Verhaegen (1957) de amusante avonturen van het dartele duo voort.
Jeugd
Bijna alle Nederlandse en Vlaamse kinderen kennen Suske, Wiske, Lambiek, Jerom, professor Barabas, Krimson en Sidonia. En natuurlijk ook Wiske’s favoriete pop, Schanulleke. Dat Wiske zo dol op haar is, is niet zo raar. Haar eenvoudige pop is namelijk gevuld met het ‘zagemeel’ van een oosterse prinses. Alleen als Schanulleke tot leven komt, zoals in De sterrenplukkers, kan Wiske niet meer zo goed met haar opschieten. In het begin heette Wiske’s pop Schalulleke. Maar toen Suske & Wiske populairder werd in Nederland, vond de uitgever dat toch net wat te sappig Vlaams.
Kenners
Met de strips van Suske en Wiske alleen al is bijna een hele zaal te vullen – en dan komen er elk jaar nog vier tot vijf nieuwe boeken bij. In het Nederlandse taalgebied zijn de creaties van Willy Vandersteen een fenomeen. Opmerkelijk genoeg zijn de amusante avonturen achter de roemruchte rode omslagen met de tongkietelende titels in het buitenland minder bekend. Ze zijn een typisch Nederlandstalig succesverhaal: ongecompliceerd amusement voor alle leeftijden, dat steevast afloopt met een opgewekte knipoog. Samen met assistenten als Paul Geerts, Karel Biddeloo, Jef Broeckx, Merho en Marc Verhaeghe heeft Vandersteen hard gewerkt om de populariteit van zijn strip te vergroten. Niet alleen door een moordend verschijningstempo te volgen, maar ook door de vinger nauw aan de pols van de tijd te houden. Dankzij cd-roms en poppenfilms, een weekblad en een musical, merchandise en een speelfilm ogen Vandersteens klassieke figuren nog altijd eigentijds en vitaal. Inmiddels zijn er meer dan 280 verschillende Suske & Wiskes verschenen, vaak in oplages van enkele honderdduizenden exemplaren. De liefhebbers van Vandersteens werk hebben zich in 1987 verenigd in De Fameuze Fanclub.
Copywriting voor kabinetten Nederlands Stripmuseum Groningen