Kuifje hoort tot de iconen van de twintigste eeuw. Dat had de Belg Georges Remi (1907-1983) zeker niet verwacht toen hij de kleine reporter in 1929 bedacht. Onder het pseudoniem Hergé – zijn omgekeerde initialen – stuurde Remi Kuifje toen op reportage naar de Sovjet-Unie voor de jeugdbijlage van het rechts-conservatieve dagblad Le Vingtième Siècle. De strip veroverde vrijwel meteen de harten van het publiek. Met Kuifjes razendsnel groeiende populariteit groeiden ook Hergés ambities. Van een tamelijk pretentieloze krantenstrip verandert Hergé Kuifje in grondig gedocumenteerde avonturenverhalen, getekend in een herkenbare, efficiënte stijl: de klare lijn. In 1946 gaat het Kuifje Weekblad van start en in 1950 de Studio Hergé (met bekende medewerkers als Bob de Moor, Jacques Martin, Roger Leloup en Edgar P. Jacobs). Met zijn studio schrijft Hergé stripgeschiedenis. Tot 1983, het jaar waarin Hergé overlijdt en hij zijn geliefde reporter mee het graf in neemt.
Jeugd
Een oud mannetje waarschuwt Kuifje nog in een Schotse kroeg: pas op voor het monster van de Zwarte rotsen! Maar Kuifje vaart toch naar het sombere eiland en komt oog in oog te staan met het monster, een vervaarlijke gorilla met de naam Ranko… De zwarte rotsen verscheen in 1937, toen iedereen net in de bioscoop King Kong op het Empire State Building had zien klauteren.
Bovendien vertrouwen veel Schotten hun Loch Ness voor geen dubbeltje. Hergé wist dus donders goed waar hij zijn reporter heen moest sturen…
Kenners
Zo helder en zuiver als zijn klare lijn is, zo ver ging Hergés perfectionisme. Bijna alle Kuifjes die hij alleen tekende liet hij later opnieuw maken door zijn studio. Daardoor kan de liefhebber nu genieten van verschillende versies van dezelfde verhalen: er zijn de dikke zwart-witbundels van de krantenstrips, af en toe verluchtigd met een fraaie kleurenplaat, en de veel kortere, beter gedocumenteerde, door de Studio Hergé hertekende versies van later datum. Om nog maar te zwijgen van de Kuifje-albums die nog later opnieuw digitaal zijn ingekleurd. Het bekendste voorbeeld van de hertekende Kuifjes is De zwarte rotsen. Van zijn Engelse uitgever kreeg Hergé zoveel tips voor verbeteringen, dat hij Bob de Moor (1925-1992) op studiereis naar Schotland stuurde om De zwarte rotsen opnieuw te tekenen, nu met de juiste modellen brandweerwagens en telefooncellen. Het vergelijken van deze verschillende versies maakt deel uit van het plezier dat liefhebbers aan Kuifje beleven Over geen enkele andere strip zijn zo ontzettend veel achtergrondboeken geschreven. Ook stripmakers bleef Hergé inspireren. Niet alleen borduren velen voort op zijn baanbrekende stijl, ook zijn toewijding en levensverhaal spreken aan. In 1999 verscheen van Stanislas een stripbiografie over zijn leven: De avonturen van Hergé.
Copywriting voor kabinetten Nederlands Stripmuseum Groningen