Jan van Oort (1921) studeert aan het conservatorium en is vanaf 1943 tweede violist bij het Amsterdams Concertgebouworkest. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog houdt hij zijn loopbaan als muzikant voor gezien. Onder het (verfranste) pseudoniem Jean Dulieu richt hij zich op zijn tweede passie: tekenen. Hij zet wat kabouters op papier en zijn vrouw kiest de meest ambitieuze uit: Paulus is geboren. Dagblad Het Vrije Volk begint vrijwel meteen met publicatie van Dulieus tekststrip. De wereld van Paulus krijgt vorm te midden van de ruige natuur van Terschelling, waar het gezin Van Oort in 1946 naar toe verhuist. Daar ontstaan al te menselijke creaties als Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Kraskras de kraai. Personages die Paulus decennialang zullen omringen – ook op de radio, het poppentoneel en de tv, waarvoor Dulieu zelf Paulus-verhalen bedenkt en speelt. Mede dankzij deze uitzendingen groeit Paulus uit tot een nationale kinderheld.
Jeugd
Heb je wel eens alleen in het bos rondgelopen? Als het donker wordt en er niemand meer is? Als je goed luistert, hoor je dan een zacht geritsel. En floep – daar glipt Paulus de Boskabouter weg achter een boomstam. Want Paulus moet altijd opletten. Voor hij het weet, heeft de gemene heks Eucalypta weer een van zijn vriendjes te pakken. En wat er dan allemaal gaat gebeuren…
Kenners
Jan van Oort is de kleinzoon van de bekende politiek tekenaar Johan Braakensiek (1858-1940). En de appel is niet ver van de boom gevallen. Als hij onder het pseudoniem Jean Dulieu aan Paulus de Boskabouter werkt, tekent Van Oort altijd eerst de plaatjes. De teksten verzint hij er pas later bij. De tekenaarsfantasie is ook aan de vorm van de Paulus-strips af te zien. Dulieu speelt graag met de grenzen van zijn plaatjes. Zo laat hij personages tegen de kaders van zijn tekeningen aan leunen, of er dwars doorheen vallen. Dat is een speelse benadering van het stripverhaal, die veel later met de Franse strip Philémon van Fred gemeengoed zou worden. Maar met deze inventieve benadering van het stripverhaal is Dulieus fantasie nog niet uitgeput. Hij maakt zelf de poppen voor de Paulus-poppenkast, hij spreekt de stemmen in voor de Paulus-radioshow en – “da’s helendal nogal-wel-zo-tamelijk buitengemeen zéér merkwaardig” – leeft zich uit met barokke teksten onder zijn strips.
Copywriting voor kabinetten Nederlands Stripmuseum Groningen