Licht, camera, actie! Dat is wat Henk Kuijpers (1946) elke werkdag opnieuw tegen zichzelf zegt. Hij ziet zichzelf als een soort filmregisseur die aan alles moet denken: plot, script, casting, decor. Meer dan dat: als stripmaker moet hij al deze dingen ook nog zelf uitvoeren. Kuijpers maakt zijn strips tot in de kleinste details kloppend. Het is een streven naar perfectie waarvan de wortels begin jaren ’70 liggen. Toen ontdekte de sociologiestudent Kuijpers tijdens een Kuifje-expositie in Brussel dat zijn grote voorbeelden Hergé en Macherot niet meteen alles foutloos neerzetten, maar ook dekwit gebruikten. Kort na deze ontdekking start Kuijpers Franka in het weekblad Pep. Sindsdien levert hij bijna elk jaar een nieuw avontuur van Franka af, naast veelzijdig werk als reclametekenaar en als auteur van een LOI-cursus striptekenen. Ook leidt Kuijpers’ oog voor detail tot een reeks zeefdrukken en portfolio’s, die zeer gewild is bij verzamelaars.
Jeugd
Veel strips gaan over een hoofdfiguur die de hele tijd door in beeld komt. Maar het zijn vaak de bijfiguren rond deze held of heldin die een serie levensecht maken. In Franka speelt Franka’s hondje Bars zo’n vrolijke bijrol. Hij is slim en zorgt vaak voor een komische noot. Echt een hondje dat iedereen wel zou willen hebben. Dat vond ook Henk Kuijpers’ dochter Karolien. Voor haar tekende hij als sinterklaassurprise zelfs een speciaal stripverhaal: Bars, de avonturen van een klein hondje.
Kenners
Henk Kuijpers besteedt veel zorg aan het componeren van zijn strips. Dat is te zien in de luxe edities van de Franka-strips. Daarin toont Kuijpers tientallen pagina’s lang hoe zorgvuldig hij de verschillende puzzelstukjes van zijn verhaal in elkaar heeft gepast. Zo staan er veel schetsen in die luxe boeken waarmee de tekenaar zoekt naar de beste hoek om een scène weer te geven. Als Franka bijvoorbeeld aan het einde van het verhaal met behulp van het licht van een videocamera uit een grot ontsnapt, dan zorgt Kuijpers ervoor dat zij al vroeg in het verhaal deze camera in handen krijgt. En dat het apparaat in de loop van het verhaal al regelmatig onopvallend in de achtergrond te zien is. Dat zijn details die een verhaal logisch maken. Maar ook de decors wil de tekenaar zo echt mogelijk maken. Dus gaat hij ter plekke schetsen hoe een terrasje bij de Dam eruit ziet. Elk Franka-avontuur is zo voor de motorliefhebber Henk Kuijpers een nieuwe aanleiding om op reis te gaan.
Copywriting voor kabinetten Nederlands Stripmuseum Groningen