Van futuristisch naar eigentijds: dat is de geschiedenis van Donald Duck in een notendop. Voor Nederlanders in de jaren ’50 oogt de Disney-strip met zijn manshoge koelkasten, rode brandkranen en Amerikaanse sleeën bijna ongeloofwaardig. Maar met de wederopbouw in Nederland wordt de Duck-wereld van de Amerikaanse buitenwijken steeds vertrouwder. Later komen daar nog vernederlandsingen als Eendhoven en Eimuiden en actualiseringen als mobieltjes en de Duckstreet Boys bij. Vernederlandst of niet, Duckstad en haar inwoners zijn in de kern nog steeds hetzelfde. Nog altijd draait de strip om Donald en zijn neefjes, Oom Dagobert met zijn geluksdubbeltje, de aartsmazzelaar Guus Geluk en alle andere klassieke vondsten van de Amerikaanse stripmaker Carl Barks (1901-2000). Barks dankt er zijn bijnaam ‘The Good Duck Artist’ aan. Zijn fantasie legde de basis voor de blijvende populariteit van Donald Duck. En behalve geweldig leuke strips heeft dat ook films, speelgoed en andere vrolijkheid opgeleverd.
Jeugd
Eigenlijk is hij maar een rare vogel, die Donald Duck. Kijk ’m eens woest staan snateren in zijn blauwe pakje. Dat pak heet een matrozenpak en dat was in de jaren ’30 in Amerika populair als kinderkleding. En dat is de tijd waarin Donald Duck bedacht is, als drukte makende tekenfilmfiguur in The Wise Little Hen uit 1934. Je ziet het pak trouwens ook bij de oude Sjors… Uit de oertijd van Donald Duck stamt tevens zijn onnavolgbare gekwaak. Clarence Nash (1904-1985) gaf Donald zijn stem en heeft dat vijftig jaar lang volgehouden!
Kenners
Hoewel Carl Barks de bedenker is van Duckstad, staat niet zijn naam onder de Donald Duck-strips, maar die van Walt Disney. De tekenaar en slimme zakenman Walter Disney (1901-1966) geldt als de bedenker van Donald Duck. Hij herkende het zakelijke en artistieke potentieel van de opvliegende eend toen deze nog bijrollen speelde in Disney’s tekenfilms. Maar het zijn Barks en vele andere stripmakers die de onvergetelijke verhalen hebben bedacht die Donald Duck zo populair hebben gemaakt. Op enkele uitzonderingen na – bijvoorbeeld Don Rosa (1951) en Daan Jippes (1945) – zijn deze tekenaars anoniem gebleven. Vandaar dat de multinational Walt Disney Corporation zogeheten ‘model sheets’ gebruikt om er zeker van te zijn dat Donald, Katrien en de Zware Jongens er bij al die verschillende tekenaars toch steeds herkenbaar uitzien. Met succes, want Donald Duck is over de hele wereld geliefd: als Donal Bebek in Indonesië, Kalle Anka in Zweden en Tang Lao Ya in China. In Nederland heeft Donald Duck al door meerdere generaties tekenaars smoel gekregen: Carol Voges (1925-2001), Ben Verhagen (1949), Mau Heymans (1961) en Sander Gulien (1974) om er slechts enkelen te noemen. Mede dankzij hen is het vrolijk weekblad Donald Duck al ruim een halve eeuw een van de populairste tijdschriften van Nederland.
Copywriting voor kabinetten Nederlands Stripmuseum Groningen