Het is oppassen geblazen. Na vijftien jaar stripmaken is Mark Retera actiever dan ooit. Met zijn goedmoedige absurdisme opent de gediplomeerde cognitiewetenschapper een frontale aanval op de lachspieren van onschuldige, vrijheidslievende mensen.
Erger nog: onder de lezers van Retera’s strips bestaat de rotsvaste overtuiging dat wie niet om ‘Dirkjan’ kan lachen, wel van een andere planeet moet komen. Hardnekkig stoppen zij daarom nietsvermoedende mensen Retera’s ‘Dirkjan’-strips in handen. Met consequent hetzelfde resultaat. Steevast blijken aardbewoners weerloos tegenover Retera’s dodelijk getimede precisiegrappen. Zo ging de redactie van de ‘Veronica Gids’ voor de bijl. Wekelijks publiceren zij nu de stroken van ‘Dirkjan’. Vorig jaar capituleerde ook de jury van het Amsterdams Fonds van de Kunst en kende Retera de Dirk Wiarda-prijs voor illustratie toe. Tijdens de traditiegetrouw hoogst serieuze prijsuitreiking kreeg de stripmaker daarop – nog niet eerder vertoond – de geharde Amsterdamse kunstpauzen aan het lachen. En nu neemt Retera tijdens de Stripdagen Haarlem bezit van het Haarlemse stadhuis, het centrum van de macht in de Spaarnestad.
Puntmutsen
De opmars van Mark Retera lijkt onstuitbaar. Nu zijn de middelen die de 38-jarige Nijmegenaar inzet ook niet gering. Zijn arsenaal oogt op het eerste gezicht onschuldig. Middelpunten van Retera’s wereld zijn Dirkjan, de supernerd met dikke bril en zelfgebreide trui, zijn vriend de rondbuikige eeuwige student Bert en de betweterige senior Opa Bokma. Een sullig trio, waarvan weinig gevaar te duchten valt. Maar dat is schijn. Want achter Retera’s stromannen gaan geweldige hulplegers schuil van slimme dieren, groene ruimtewezens en – vooral – uiterst gedisciplineerde kabouters. Deze geüniformeerde, gepuntmutste mannetjes vormen Retera’s keurkorps. Altijd en overal zijn zij de klos. Naar Retera’s zeggen omdat zij de enige overgebleven minderheidsgroepering vormen waarmee nog ongestraft te spotten valt. Zij vormen Retera’s geheime wapen. Elke keer dat de kabouters bij hem optreden, wordt onderstreept dat uit naam van de humor alles geoorloofd is.
Waakzaam
Aan Retera’s succes is een lange mars door de instituties vooraf gegaan. Eerst richt hij zijn pijlen op de lezers van het Nijmeegse studentenblad ‘Ans’, waarin de oerstroken van ‘Dirkjan’ verschijnen. Behalve de cognitiewetenschap bestudeert hij in die periode nauwgezet Gary Larsons legendarische ‘Far Side’-cartoons. Van ‘Ans’ verlegt de jonge humorist dan zijn aandacht naar professionele publicaties als ‘Sjosji’ en het Algemeen Dagblad. Naast strips tekent hij karikaturen van bekende Nederlanders. Nog is het daarmee voor Retera niet genoeg. Hij zet zich aan het schilderen en creërt de ‘Dirkjan Boogie Woogie’, tekent de gevoelige stripnovelle ‘De foto’ en geselt de gitaar in de band Parker Machinery. Deze band zal tijdens de Stripdagen in Het Patronaat te bewonderen zijn. Retera’s laatste wapenfeit is de co-creatie van het Jopen Stripbier. U zal zien dat hij het daarmee andermaal op de lachspieren gemunt heeft. Waakzaamheid blijft dus geboden.
Stadhuis (refter), Grote Markt 2, za. en zo. van 10.00 tot 17.00