Gek? Vreemd? Normaal? Het zijn kwalificaties die zonder vraagteken pas écht raar worden. Daarover laten de ‘Waanzinnige strips’ in het museum voor psychiatrie Het Dolhuys geen misverstand bestaan.
Nu zijn stripliefhebbers op het gebied van waanvoorstellingen heel wat gewend. Mannen in maillots die de wereld redden. Een driftige naaktlopende eend met de naam Donald en het opgewekte schizofrene jongetje Calvin die uitgroeien tot wereldsterren. De ongeremde fantasie van het beeldverhaal was psycholoog en publicist Jaap van Ginneken ook al opgevallen. In 2002 schreef hij zijn bevindingen neer in het boek Striphelden op de divan. Van Ginnekens conclusie loog er niet om: de striphelden lijden aan verborgen obsessies, complexen en neurosen, waarvoor ze eigenlijk in therapie zouden moeten gaan. In Het Dolhuys zet Van Ginneken de deuren van zijn psychologische kliniek voor striphelden nogmaals wijd open en neemt hij grijnzend strips als Asterix en De genezing van de Daltons in behandeling.
Museum Het Dolhuys werd begin vorig jaar geopend en kreeg voor de bijzondere multimedia-presentatie van de collectie de Nederlandse Design Prijs 2005 voor tentoonstellingsontwerp. Een van de ‘kamers’ in het museum is ingericht door stripmaker en illustrator Peter Pontiac. Hij biedt er de bezoeker een blik in zijn bovenkamer met de multimedia-presentatie Synchronoia: een kaleidoscopisch werk over de vraag of toeval bestaat. Een vraag die de lezers van Pontiacs ‘autobioscopische’ strip 20th Century Fox (waarin hij naar Amsterdam reist en daar overal vossen meent te zien) bekend zal voorkomen.
Alsof dat nog niet genoeg is, vroeg Het Dolhuys zes jonge stripmakers een openhartig verhaal te tekenen over hun persoonlijke ervaringen met gekte. Deze Waanzinnige strips van onder anderen Gerrie Hondius, Linda van Erve en Floris Oudshoorn verschijnen in boekvorm en zullen ook in het museum zelf te zien zijn. In het museumcafé zal bovendien de geestelijk op drift geraakte schilder Cock Sjardijn op geheel eigen, vaak humoristische wijze verhalen van zijn avonturen in de psychiatrie.
Tot slot vormen de Stripdagen Haarlem tevens de start van een langdurig educatief project over de beeldvorming rond gekken en psychiatrie, waarin jongeren hun eigen denkbeelden hierover via zelfgetekende animaties kunnen weergeven. Gek? Vreemd? Normaal? Laten we het houden op: goede vragen, waanzinnige strips.
Het Dolhuys
Schotersingel 2
3/6-31/12
Teksten voor festivalbrochure Stripdagen Haarlem 2006