Michel Plessix & Kenneth Grahame
Uitg. Standaard; 32 pl.; kleur; harde kaft; € 12,50
De timing is zo goed, omdat De wind in de woestijn een heerlijk sfeervol beeld oproept van het oprukken van de herfst. Met het lengen van de dagen wordt Rat, de hoofdpersoon van de strip, altijd wat melancholiek: “Hij vond het jammer voor de anderen dat ze geen oog hadden voor de ouderwetse charme van het stille jaargetijde. De loomheid van vrijwel uitgestorven hotels, van strandboulevards waar je nog slechts een enkeling aantrof, een vaste bewoner of een late vakantiegast, als discrete, angstvallige bewakers van de plaats en de tijd.” Al mijmerend loopt Rat een getatoeëerde scheepsrat tegen het lijf, die in hem het verlangen wekt naar verre horizonten. De lokroep van het zuiden, de trekvogels achterna. Voordat Rat het goed en wel doorheeft, koerst hij als verstekeling op een boot het avontuur tegemoet.
Wie de vier delen van De wind in de wilgen heeft gelezen, weet wat hij kan verwachten: gedragen gebracht avontuur vol uitbundige natuurlyriek, terloopse grapjes en verwijzingen naar de genoegens van het goede leven. Dat alles opgediend in een priegelige, knusse tekenstijl van een rijpe stripmaker op de toppen van zijn kunnen.
Humor, visuele pracht en aansprekende personages: De wind in de woestijn heeft alle ingrediënten in zich van een tijdloos avontuur. Stripmaker Michel Plessix baseerde het verhaal van De wind in de woestijn op een wat secundair hoofdstuk van Kenneth Grahames klassieke jeugdboek. Hij voegt meer dan ooit zijn eigen liefde voor de natuur en imposante vakmanschap toe. Koersend op eigen kracht blijkt Plessix de gelaagdheid en de sfeer van Grahame te kunnen evenaren. Het resultaat is verrukkelijk vermaak voor kinderen van alle leeftijden.
Gepubliceerd in ZozoLala 151 (2006)